tisdag 14 juni 2011

Svartspriten flödar på assyrisk/syrianska bröllopsfester

SÖDERTÄLJE De assyrisk/syrianska bröllopsfesterna beskrivs som en jätteindustri i Södertälje där svartsprit ofta serveras till de flera hundra gästerna. Ägarna till de stora bröllops­lokalerna i Södertälje vill inte ansöka om permanent alkoholtillstånd och polisen vågar inte gå in och beslagta alkoholen då det anses vara alltför riskfyllt.

På bröllopsfesterna kan över 500 gäster vara inbjudna och är ofta ett jättearrangemang som pågår på flertalet festvåningar runt om i staden varje helg, vecka efter vecka, år efter år med högsäsong under sommaren.

Länskriminalens har tagit fram siffror som visar att festlokal­erna i Södertälje omsätter omkring 200 miljoner kronor årligen, lågt räknat. Ägarna bakom lokalerna gör miljonbelopp på festerna men ingen av dem vill ansöka om permanent alkoholtillstånd och myndigheterna har under alla år valt att se mellan fingrarna – tills nu.

– Det är helt sjukt, vi vanliga krögare utsätts för en enormt rigorös kontroll av myndigheterna i Södertälje, och det är bra, jag välkomnar det, men de här festerna ser man mellan fingrarna på, ­säger en restaurangägare i Södertälje.

Meningen är att polisen nu ska agera mot brott mot alkohol­lagen även i de nämnda festlokalerna, vilket orsakat en handlingsförlamning hos kommunen och polisen. Miljökontorets chef, Lars Johansson, vill inte skicka sina inspektörer till festlokal­erna och hänvisar till att alla redan vet att där finns mängder av svartsprit och då polisen ändå är med vid dessa inspektioner lär de också se den, och då säger lagen att de också måste beslagta den.

– Om polisen måste beslagta sprit på en bröllopsfest för 500 personer så kan det väcka starka känslor och ­därmed uppstår hotfulla ­situationer. Därför kan vi inte fullfölja vårt arbete, det är alltför riskfyllt för personalen att gå in, och inte ens polisen vill göra det, säger Lars ­Johansson.

Hos polisen uppger man att man kommer att agera mot den olagliga spritförsäljningen så snart rättsläget har klargjorts. I dagsläget är det inte klart om det är lokalhållaren eller bröllopsparen som ska ansöka om alkoholtillståndet.

– Självklart kommer vi agera. Vårt mål är att de här festerna ska fortsätta men i laglig regi, säger Berndt Nilsson, tillförordnad biträdande polismästare i Södertälje.

Under ett par år har policyn att bröllopsparen ska ansöka om tillfälliga tillstånd funnits, vilket i dag dock anses vara orimligt och nu kräver man att lokalhållaren ska ansöka om permanent alkoholtillstånd, precis som vilken krog som helst.

LT

Relaterat

97% av Södertäljes politiker ser kriminella gäng som stort problem
"Man ska känna sig stolt över Södertälje"
Södertäljemaffian intimt lierade med fotbollsklubben Syrianska FC

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt